Ana Sayfa
Duyurular
Ders Muafiyet İşlemleri

Ders Muafiyet İşlemleri

2022-2023 Öğretim Yılında Yüksekokulumuza yerleşen öğrencilerimiz daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumunda alıp başardığı dersler için 14 Ekim 2022 Cuma gününe  kadar kredi ve not transferi başvurusunda bulunabilir. Bu tarihten sonra yüksekokulumuza gelen başvurular değerlendirilmeye alınmayacaktır.

Kredi ve Not Transferi İşlemleri Nasıl Yapılır?

2022 yılında Yüksekokulumuza yerleşen öğrencilerimiz Sabis sistemine girişte kullandıkları bilgiler ile Adabis sistemine şifreli giriş yaparak İntibak Başvurusu modülü üzerinden işlemlerini yapacaklardır. 

Sistemin oluşturmuş olduğu Kredi Transferi ve İntibak Başvuru Formu çıktısı imzalanarak, onaylı transkript ve onaylı ders içeriği ile birlikte yüksekokulumuza teslim edilmelidir. Öğrencilerimiz evrakları şahsen yüksekokulumuza gelerek teslim edebilir yada iletişim kısmındaki adresimize kargo ile gönderebilirler. Kargoda oluşabilecek gecikmelerden yüksekokulumuz sorumlu değildir.

Kredi Transferi ve İntibak başvuruları 14 Ekim 2022 tarihinden sonra incelenmeye başlayacağından dolayı öğrencilerimiz 26-28 Eylül 2022 tarihlerinde yapılacak olan derse yazılma işlemlerinde 1. yarıyıla ait tüm dersleri seçmelidirler.

Muafiyet işlemleri sonuçlandıktan sonra 3. Yarıyıla intibakı yapılan öğrencilerimiz öğrenci işleri birim sorumlusu tarafından aranarak ilave ders ekle-sil işlemleri için bilgilendirme yapacaklardır.

Kredi ve Not Transferi için Gönderilmesi Gereken Belgeler:

a) Onaylı Transkript
b) Onaylı Ders İçerikleri
c) Kredi Transferi ve İntibak Başvuru Formu


Uyarı:
a) Son başvuru tarihinden sonra gelen başvuru evrakları işleme alınmaz
b) Yapılan muafiyet işlemine itiraz kabul edilmez.
c) Muafiyet işlemi tamamlanmış dersler için sonradan muafiyet iptali istenemez.
d) 2022 yılından önceki yıllarda yüksekokulumuza kayıt yaptıran öğrencilerimiz muafiyet başvurusunda bulunamazlar.


Kredi ve Not Transferi başvuru sonuçları Sabis sistemine öğrencinin muafiyet notları işlenerek uygulanır. 
 

DERS PLANLARI:

Bilgisayar Programcılığı Programı Ders Planları (Güncel)

İnternet ve Ağ Teknolojileri Programı Ders Planları (Güncel)

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği (Güncel)

Web Tasarımı ve Kodlama (Güncel)

Mekatronik Programı Ders Planları (Güncel)

Elektronik Teknolojisi Programı Ders Planları (Güncel)

İş Güvenliği ve Sağlığı Programı Ders Planları (Güncel)

Acil Durum ve Afet Yönetimi (Güncel)
 


 

Muafiyet ve İntibak Yönergesi (21.04.2021 tarih, 581 sayılı ve 11 numaralı Üniversite Senato Kararı)

Kredi ve Not transferi

MADDE 5- (1) Sakarya Üniversitesine yeni kayıt olan tüm ön lisans ve lisans öğrencileri muafiyet ve intibak işlemleri için başvuru yapabilirler. Öğrencilerin, muafiyet ve intibak işlemleri için, Üniversiteye kayıt oldukları eğitim-öğretim yılının ikinci haftası sonuna kadar ilgili bölüm başkanlığına başvurmaları gerekmektedir. Eğitim-öğretim başlangıç tarihinden sonra kayıt yaptıran öğrencilerin ise, kayıt tarihinden itibaren en geç iki hafta içinde muafiyet ve intibak işlemleri için başvuru yapmaları gerekmektedir. 

(2) Zorunlu veya isteğe bağlı hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrencilerin, hazırlık sınıfının tamamlanmasının ardından kayıtlı oldukları programa başladıkları eğitim öğretim yılının ikinci haftası sonuna kadar ilgili bölüm başkanlığına muafiyet ve intibak işlemleri için başvuru yapmaları gerekmektedir. 

(3) Üniversiteye yeni kayıt olup kayıt donduran öğrencilerin bölüm/programda öğrenime başladıkları ilk yarıyılın ikinci haftası sonuna kadar ilgili bölüm başkanlığına muafiyet ve intibak işlemleri için başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu tarihlerden sonra ancak ders planına yeni eklenen dersler için, muafiyet talebi yapılabilir. Belirtilen süreler dışında öğrenci, kayıt sonrasında üniversitemizin izni dışında farklı bir eğitim kurumundan kazanım elde etse dahi, öğrenim süresi boyunca bir daha muafiyet başvurusu yapamaz. 

(4) Öğrencinin, daha önce almış ve başarmış olduğu ders/dersler karşılığında hangi ders/derslerden muafiyet talep ettiğini belirten dilekçesine, daha önce öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumu tarafından onaylı ders içeriklerini ve transkriptini eklemesi gerekir. Muafiyet istenen ders farklı bir dilde alınmış ise ilgili kurum ya da noter onaylı Türkçe ders içeriği ve transkriptinin de dilekçeye eklenmesi gerekir. Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği tanınmayan yurt dışındaki üniversitelerden alınan dersler için muafiyet ve intibak işlemleri yapılamaz.

(5) Aynı anda bir ön lisans ve lisans öğrenimine devam eden öğrenciler, kayıtlı olduğu programlardan birinden almış oldukları dersleri, diğer programın eşdeğer derslerine karşılık muafiyet talebinde bulunamazlar.

İntibak komisyonu 

MADDE 6- (1) İntibak Komisyonu, ilgili birim bölüm/program başkanlıklarınca görevlendirilen en az üç öğretim elemanından oluşur. İntibak Komisyonu, öğrencinin muafiyet istediği derslerle ilgili incelemeyi yapmak, muafiyet ve intibak işlemlerini sonuçlandırmakla görevlidir. İntibak komisyon kararı, ilgili yönetim kurulunca değerlendirilerek karara bağlanır. 

(2) Öğrencilerin muafiyet ve intibak işlemleri, ilgili birimler tarafından en geç başvuru süresinin bitiminden sonraki iki hafta içinde sonuçlandırılır.

Muafiyet işlemleri 

MADDE 7 - (1) Muafiyet başvuruları ilgili intibak komisyonlarınca değerlendirilir ve ilgili birim yönetim kurullarınca karara bağlanır. 

(2) Muafiyet talebi ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanıncaya kadar, öğrenci muafiyet talebinde bulunduğu ders/derslere devam etmekle yükümlüdür. Muafiyet verilen ders/dersler için, o dönemki derse yazılması silinir. 

(3) Daha önce Türkçe olarak alınan derslerin, yabancı dille okutulan derslere muafiyet talebi ancak yabancı dil yeterliliğine sahip öğrenciler için değerlendirmeye alınır. Yabancı dil yeterliliği, Sakarya Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Sınıfları Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesinde belirtilen hususlara göre değerlendirilir. 

(4) Aynı notlandırma sisteminde olması kaydıyla, diğer üniversiteden alınan ders başarı notunun, üniversitemiz ders başarı notunun altında kalması durumunda bu ders için muafiyet verilmez. 

(5) Daha önce eğitim gördüğü yükseköğretim kurumlarında muafiyet işlemi gerçekleştirilen dersler için, başvurunun, dersin ilk alındığı kurumun evrakları ile yapılması gerekir.

(6) Farklı kurumlardan alınan bir dersin muafiyeti bir derse yapılabilir. Ancak farklı kurumdan aldığı dersin AKTS ve içeriğinin uyumu dikkate alınarak en fazla iki derse eşdeğer sayılabilir. 

(7) Farklı kurumdan alınan birden fazla dersin Sakarya Üniversitesinde bir derse eşdeğer sayılması durumunda, içerik uyumunun yanında alınan derslerin AKTS/Ders kredileri toplamı, eşdeğer dersin AKTS/Ders kredisine eşit veya yüksek olması gerekir. Bu durumda eşdeğer derse, farklı kurumdan aldığı derslere ait notların ağırlıklı ortalaması üste yuvarlanıp hesaplanarak, not işlenir. 

(8) Farklı kurumlardan alınan bir dersin içerik uyumunun yanında AKTS veya ders kredisinin, muafiyet verilecek dersin AKTS veya ders kredisine eşit veya yüksek olması gerekmektedir. Birden fazla tekrarlanan dersler için en son alınan başarı notu muafiyet değerlendirmesinde esas alınır. 

(9) Muafiyet verilerek öğrenci bilgi sistemine işlenen notlar genel not ortalama hesaplamasında dikkate alınır. 

(10) Sakarya Üniversitesi’nde AKTS değeri olmadan alınmış ve başarılmış, sonrasında ders planından kaldırılmış derslerin AKTS değeri; ilgili derslerin kredilerinin 2.00 ile çarpımı ile bulunur. 

(11) Herhangi bir dersten muafiyet talebi kabul edilen öğrenciler, daha sonra bu derse not yükseltmek amacıyla tekrar kayıt yaptırabilirler. Bu durumda dersin başarı notu en son alınan nottur. 

(12) Akademik Değişim Programı öğrencileri için muafiyet işlemleri ile ilgili olarak intibak komisyonu ve yönetim kurulu kararları esas alınır.

(13) Sakarya Üniversitesinde YT/YZ olarak notlandırılan dersler için yapılan muafiyet taleplerinde “CC” ve üstü başarı şartı aranır. Karşılığında “YT” notu verilir. (14) Bitirme Çalışması, tasarım, İşyeri eğitimi, İş yeri uygulaması gibi dersler için muafiyet talep edilemez. Staj derslerinin intibakında birim intibak komisyonu yetkilidir. (15) Mühendislik tamamlama öğrencileri ile İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) öğrencilerine muafiyet işlemi yapılamaz. 

(16) Örgün olmayan (mektupla öğretim, uzaktan eğitim, açık öğretim, ekstern öğretim ve benzeri) kurumlardan alınan dersler için (İngilizce, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi ile Türk Dili dersleri hariç) muafiyet ve intibak işlemleri yapılmaz (Örgün olmayan kurumlardan yatay geçiş ve dikey geçiş yaptıran öğrenciler hariç). 

Kredi ve not transferi MADDE 8- (1) Kredi ve Not Transferi yapılacak dersin; zorunlu-seçmeli olmasına bakılmaksızın, AKTS veya kredi denkliği, öğrenim çıktılarının/ders içeriklerinin uyumu/yeterliliği olması şartıyla, kredi ve not transfer işlemi yapılır.

(2) Not sistemlerinin farklılığı durumunda; ilgili komisyon transfer edilecek notun SAÜ karşılığını belirler. 

(3) Muafiyet verilecek dersin not çizelgesinde Başarılı/Geçti olarak belirtildiği durumlarda, bu ders için (MU) notu verilir, ortalamaya dâhil edilmez. 

(4) Öğrencinin SAÜ lisans diploması alabilmesi için dört yıllık eğitim verilen birimlerde en fazla 120 AKTS’ lik, beş ve altı yıllık eğitim verilen birimlerde 180AKTS’lik dersten, ön lisans diploması alabilmesi için ise en fazla 60 AKTS’ lik dersten kredi transfer işlemi yapılır. 

(5) Çift Anadal ve Yandal Programlarına kayıt olan öğrencilerin Ana Dal Diploma Programında almış oldukları dersler, İkinci Anadal ve Yandal Programında kayıt olduğu Bölüm Başkanlığının hazırlamış olduğu intibak tablosuna göre harf notu olarak aktarılır. Anadalında almış olduğu ders transkripte belirtilir. 

(6) Yatay geçiş ile kayıt yaptıran öğrencilerin intibakları yatay geçiş başvuru esnasında vermiş oldukları belgelere istinaden ilgili komisyonlarca yapılır. 

(7) Akademik değişim programları kapsamında alınan derslerin harf notu karşılığı ilgili yönetim kurulu kararınca Sakarya Üniversitesinde denk sayılan dersin harf notu olarak işlenir ve transkriptte değişim programında alınan dersin adı, kredisi ve AKTS değeri ayrıca belirtilir. Değişim programı sonunda intibakı yapılan notlar öğrencinin değişim programında gittiği eğitim öğretim dönemine sayılır.