Ana Sayfa
Duyurular
Sakarya Üniversitesi Önceki Öğrenmelerin Tanınması Senato Esasları

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÖNCEKİ ÖĞRENMELERİN TANINMASI SENATO ESASLARI

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÖNCEKİ ÖĞRENMELERİN TANINMASI SENATO ESASLARI  
Önceki öğrenmelerin tanınması uygulamasıyla hedeflenen; öğrencilerin bir yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların üniversite tarafından tanınması ve bu kazanımların kredilendirilmesi ve intibakının yapılmasıdır.   Sakarya Üniversitesi’ne kayıt yaptırmış öğrenciler aşağıda belirtilen durumlardan birine göre bu uygulamadan yararlanabilir.   
a) Özel ilgi ile kazanılmış bilgi, beceri ve yetkinliklerinin muafiyet sınavları yolu ile tanınması,
b) İşyeri deneyimlerinin portfolyo hazırlama ve muafiyet sınavları suretiyle tanınması,  

c) Akredite olmuş kuruluşlardan aldıkları sertifikaların tanınması ve intibaklarına ilişkin esasları kapsar.      


A) Özel İlgi ile Edinilmiş Kazanımların Muafiyet Sınavları Yoluyla Tanınması
Öğrenci sertifikalandırılamamış veya belgelendirilememiş, kendi özel gayreti ile edindiği kazanımlar için, öğretim yılı başlamadan önce açılacak muafiyet sınavlarına başvurabilir.
Hangi derslerden muafiyet sınavları açılacağı, bölüm başkanlığı tarafından başvuruların değerlendirilmesi ve ders koordinatörlerinin görüşü ile Bölüm Kurulu tarafından karara bağlanır.   Sınavın uygulanma şeklinde ders koordinatörü karar verir. (yazılı, elektronik ortamda vs). 


B) İş Yeri Deneyimlerinin Portfolyo Hazırlama ve Muafiyet Sınavları Suretiyle Tanınması
Kurumsal yapıdaki iş yerlerinde elde edilen pratik kazanımlar ile iş yerlerinde hizmet içi eğitimler suretiyle elde edilmiş kazanımlar, belgelenmesi halinde tanınma başvurusu için kullanılabilir. 
Öğrenci, kazanımlar süresince ilgili iş yerinde SGK kayıtlı olarak bulunduğunu belgelemeli ve başvurusunda kazanmış olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri elde ettiği faaliyetleri, çalışma-eğitim süreleri işyerinin en üst yetkilisi tarafından onaylanmış belgeler ile sunmalıdır. 
Başvuruyu müteakip öğrenciden, kazanımları için bir portfolyo hazırlanması istenir ve kendisine dört hafta süre tanınır. Danışman atanır. Portfolyo hazırlama esnasında öğrenci bir haftadan kısa aralıklarla olmamak üzere, danışmanına en az iki kez ara rapor sunar. Portfolyosunu teslim eden öğrenci İntibak Komisyonu tarafından, tutanak altına alınan bir mülakat ile değerlendirilir.  
Alınan hizmetiçi eğitimlerin her 40 saati 1 AKTS; pratik çalışmalar ile kazanılan yetkinliklerin her 50 saati 1 AKTS kredisi olarak sayılır. 
İşyeri Uygulaması / Staj gibi dersler için kredi sınırına ilave olarak 15 AKTS’ye kadar ilave muafiyet kazanılabilir. 
 

C) Akredite Olmuş-Tanınmış Sertifika Kuruluşlarından Alınmış Sertifikaların Tanınması   
Program kazanımları ile örtüşmek kaydı ile hangi sertifikalara ilişkin kazanımların değerlendirileceği Senato tarafından belirlenir. 
Yabancı dil ve bilgisayar kullanım yeterlikleri tanınması kredi sınırının dışındadır. 
Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzey (European Computer Driving Licence, Advanced Level) Sertifikasına sahip lisans öğrencileri, başvuru süresi içerisinde onaylı sertifikaları ile başvurmaları halinde kendi ders planlarında yer alan uyumlu dersten muaf edilirler. 
Öğretim dili Türkçe olan programa kesin kaydını yaptıran lisans öğrencisinin asgari B1 düzeyinde olması gerekmektedir. 
 

Genel Hükümler  

  • Üniversiteye yeni kayıt yaptıran bir öğrenci için başvuru süresi, kayıt olduğu akademik yılda güz yarıyılında kesin kayıt gününü takip eden 5 (beş) iş günü olup, geç başvuru ve postadaki gecikmeler kabul edilmez. Fotokopi, faks, onaysız belge ve eksik belge olması durumlarında başvuru işleme alınmaz.
  • Başvurular Adapazarı Meslek Yüksekokulu ilgili Bölüm Başkanlığı’na yapılır.
  • Yapılan başvurular sonucunda, önceden kazanılmış yeterliliklerin tanınması kapsamında hangi derslerden yeterlilik sınavı açılıp açılmayacağı ders koordinatörünün önerisi üzerine ADAmyo Bölüm Kurulu tarafından karara bağlanır.
  • Önceden kazanılmış yeterliliklerin tanınması sureti ile laboratuvar, tez, bitirme çalışması, yönlendirilmiş çalışma, tasarım ve proje gibi dersler için tanınma başvurusu kabul edilmez.
  • En fazla 15 AKTS kredilik ders tanınabilir.
  • Yeterlilik değerlendirmesinde başarılı olmak için, önlisans derslerinde %65 başarılı şartı aranır. Başarılı bulunup kredilendirilen önceki öğrenmeler için MU notu verilir. MU notlu dersler krediden sayılır fakat ağırlıklı ortalamaya katılmaz. Başarılı olmayanlara ise YZ notu verilir. Alınan son not geçerli olur.
  • Yapılan tanınma sonuçlarına itiraz süresi, ilanı müteakip 5 (beş) iş günüdür.

Başvuru: 22 Ağustos - 24 Ağustos 2016 (Müracaatlar Bölüm Başkanlıklarına yapılacaktır)
Başvuru değerlendirmelerinin ve sınavların uygulanma şekillerinin ilanı: 26 Ağustos 2016
Sınavların uygulanması: 1-2 Eylül 2016
Sonuçların ilanı: 9 Eylül 2016